Η Αρχαία Οικία - Κλασσικοί-Ελληνιστικοί Χρόνοι

 

Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΙΚΙΑ

  Κλασσικοί-Ελληνιστικοί Χρόνοι


 

«Όταν τα δωμάτια βλέπουν προς νότο, ο ήλιος τον χειμώνα λάμπει μέσα στις αίθουσες ενώ το καλοκαίρι έχουν σκιά, γιατί ο ήλιος περνά πάνω από τα κεφάλια μας και τις στέγες..  Πρέπει λοιπόν τα [βόρεια] κύρια δωμάτια να βλέπουν προς νότο και να γίνονται ψηλότερα ενώ τα απέναντι χαμηλότερα, έτσι ώστε να μην αποκλείεται  ο ήλιος αλλά και να αποφεύγονται οι βόρειοι άνεμοι.» 

Ξενοφών, Απομνημονεύματα, 3,8

 

Μολονότι υπάρχουν  και διαφορετικά παραδείγματα, το τυπικό κλασσικό-ελληνιστικό σπίτι, τόσο  στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, ήταν ένας εσωστρεφής μικρόκοσμος ολόγυρα από μια κλειστή, εσωτερική  αυλή που  αποτελούσε το κέντρο βάρους της καθημερινότητας. Από εκεί φωτίζονταν και αερίζονταν τα δωμάτια, εκεί μαζευόταν το νερό της  βροχής,  εκεί  απλώνονταν η ζωή τους περισσότερους μήνες του χρόνου  και  από εκεί γινόταν η πρόσβαση σε όλες τις στεγασμένες πτέρυγες.

 

 

Η αυλή  είχε μία είσοδο από τον δρόμο και περιβαλλόταν από μία ή περισσότερες στοές.  Γύρω από την αυλή ξεδιπλωνόταν μία σειρά δωματίων, κάποτε διώροφων, συνήθως στη βόρεια πλευρά του σπιτιού.   Χαρακτηριστικότερο δωμάτιο ήταν οι ανδρώνες των συμποσίων.

 

Γυναικωνίτες ονομάζονταν  τα δωμάτια των γυναικόπαιδων,  συχνά στον  επάνω  όροφο του σπιτιού.    Στο ισόγειο υπήρχαν το καθημερινό δωμάτιο της οικογένειας, η κουζίνα, το λουτρό, οι  κοινόχρηστοι και βοηθητικοί χώροι, τα  τυχόν εργαστήρια και καταστήματα, τα  οικόσιτα ζώα, οι  προνοητικά οργανωμένες και με τάξη αποθήκες [δροσερές για το σιτάρι, ψυχρές για το κελάρι,  κλπ.]. – κ.ο.κ.

 

Λίγες ήταν οι διαφορές του αγροτόσπιτου από το σπίτι στην πόλη:  το πρώτο χαρακτηριζόταν από μεγαλύτερη ευρυχωρία, με περισσότερους χώρους για ειδικότερες αγροτικές εργασίες [εγκαταστάσεις οινοποιίας, ελαιουργίας κλπ.]  μερικές φορές μάλιστα το  συνόδευαν  και τάφοι της οικογένειας.

Την κοινωνική στήριξη και οικονομική διαχείριση του Οίκου είχε ο οικοδεσπότης, που ήταν συνήθως απασχολημένος με τις δουλειές έξω από το σπίτι, τα κοινά και τις αντροπαρέες. Τα πολιτικά δικαιώματα  ήταν  επίσης αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.  Στις φτωχότερες οικογένειες, οι γυναίκες  έπρεπε να συμμετέχουν στην οικονομική στήριξη του Οίκου [πχ. πωλήτριες στις λαϊκές αγορές, μαμές τροφοί κλπ.] άρα και στη ζωή έξω από το σπίτι.  Όμως σε έναν μεγάλο και εύπορο Οίκο η σύζυγος παρέμενε επόπτης  των θεμάτων στο εσωτερικό του σπιτιού, προστατευμένη και αξιοσέβαστη, αλλά ταυτόχρονα και αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο.  Κύρια εκπαίδευση των κοριτσιών και βασική ενασχόληση της γυναίκας στην οικιακή οικονομία ήταν η κατασκευή των ρούχων και των άλλων υφασμάτων του Οίκου.  Οι αγνύθες, τα πήλινα δηλαδή βάρη του όρθιου αργαλειού,  είναι αναπόσπαστο εύρημα κάθε αρχαίας οικίας, και σύμβολο της γυναικείας παρουσίας στο σπίτι. 

 

Δεν είναι συνήθως πολλά τα κινητά ευρήματα  που σώζονται μέσα στα ερείπια των αρχαίων σπιτιών και ακόμη λιγότερα  τα προσωπικά αντικείμενα των ενοίκων .  Τα περισσότερα θα ήταν οργανικά υλικά [υφάσματα, δέρματα] και χάθηκαν, ή μεταλλικά [κοσμήματα, εξαρτήματα ρούχων, οπλισμός, κα.] και  σώθηκαν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους πριν από την καταστροφή της οικίας.  Στις πρόσφατες ανασκαφές των αγροικιών Ολύμπου βρέθηκαν αρκετά   δαχτυλίδια,  πόρπες, αιχμές όπλων κ.α.   

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια,  να γίνει ταύτιση χώρων, χρήσεων και προσώπων, με εργαλείο τα λιγοστά συνήθως ευρήματα των αρχαίων σπιτιών.