Κιραμαριό

ΚΙΡΑΜΑΡΙΟ:  ΠΑΡΑΛΙΑ Ν. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

ΕΡΓΟ ΕΡΓΟΣΕ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΕΤΟΥΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ-Σ4

 

Οι πρώτες ενδείξεις φάνηκαν κατά την εκσκαφή του οχετού στα μέσα του Ιουνίου 2001. Οι ενδείξεις αυτές αφορούσαν ένα στρώμα κεραμίδων και πλιθιών, το οποίο και ανασκάφτηκε συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες. Στη συνέχεια και κατά την διάρκεια της εκσκαφής (Μ. Μυτελέτσης) αποκαλύφθηκε τμήμα της εσχάρας του κλιβάνου με σωζόμενες κάποιες από τις οπές διέλευσης του θερμού αέρα. Κατ’ αρχήν προχωρήσαμε σε καθαρισμό του χώρου από τα μπάζα, μια και εγκαταλείφθηκε για αρκετές ημέρες. Με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ αποκαλύφθηκαν τρία τοιχία  από πλιθιά, για την στήριξη της εσχάρας, επαλειμμένη με τρεις στρώσεις πηλού.

 


 Γενική άποψη του κλιβάνου από ΝΑ.

 

8-6-2001

Στη συνέχεια της ανασκαφής αφαιρέθηκε η επίχωση που την αποτελούσαν κυρίως αποθέσεις πλημμύρας, κεραμίδια και πλιθιά, υλικό πιθανότατα από την ανωδομή του κλιβάνου. Τα όριά του δεν ήταν αρχικά σαφή μια και η ανασκαφή περιορίσθηκε στα στενά όρια της εκσκαφής του οχετού (2,5μ. έως 3μ.).  Πραγματοποιήθηκε τοπογράφηση του κλιβάνου.

Στα ΝΑ όπου προχωρήσαμε βαθύτερα φάνηκε στρώση πηλού, αρκετά σκληρή, που αποτελούσε ίσως κάποιο ορίζοντα . Βρέθηκαν δύο όστρακα.


 Λεπτομέρεια κατασκευής της εσχάρας.

 

 

29-6-2001

Απομάκρυνση της επίχωσης εσωτερικά του κλιβάνου. Αποκαλύφθηκε πεσσός τετραγωνικής διατομής, ο οποίος πατούσε στο δάπεδο και λειτουργούσε ως μέσο στήριξης της εσχάρας αλλά και της θόλου. Ήταν κατασκευασμένος από πλίνθους και κεραμικές πλάκες. Πιθανότατα υπήρχαν κι άλλοι, οι οποίοι καταστράφηκαν, αλλά δεν είχαμε την δυνατότητα να τους αποκαλύψουμε μέσα στα στενά όρια του έργου.  Στα ΝΔ και σε υψόμετρο 1,92μ. αποκαλύφθηκε το δάπεδο του θαλάμου θέρμανσης. Ήταν κατασκευασμένο από πηλό, με έντονα τα της φωτιάς. Πάνω από το δάπεδο αφαιρέθηκαν, εκτός από τις αποθέσεις της πλημμύρας, τμήματα από την ανωδομή της εσχάρας και του κλιβάνου γενικότερα, όπως και ένα παχύ στρώμα στάχτης που το κάλυπτε ολόκληρο.

 

 

 

Λεπτομέρεια δαπέδου του θαλάμου θέρμανσης.

 

 

 

 

2-7-2001

Απομάκρυνση της επίχωσης. Στην εξέλιξη της ανασκαφής διαπιστώθηκε, σε αντίθεση με την πρώτη εκτίμηση της 27-6-2001, ότι τα όρια ΝΑ και ΒΔ δεν εντοπίζονται, πιθανότατα βρίσκονται εκτός ορίων εκσκαφής του έργου. Αυτό που έγινε φανερό είναι η κατάληξη της εσχάρας στα εξωτερικά τοιχεία˙ εντοπίστηκε τοίχος με κατεύθυνση ΒΑ ΝΔ σε μήκος 2μ., μέγιστου ύψους 1μ. ελάχιστου 0,90μ. και πλάτους 0,30μ. περίπου, κατασκευασμένος με πλίνθους, καμμένοι τώρα, εκφορικά τοποθετημένοι στα άκρα δημιουργώντας καμάρα-τόξο για την στήριξη της.  Οι εξωτερικές διαστάσεις του κλιβάνου ήταν 2,50μ. ΒΑ-ΝΔ και σωζόμενο μήκος (ΝΑ-ΒΔ) 2,65μ. Το εσωτερικό πλάτος των σωζόμενων ορίων ήταν 2,15μ.

 

 Εγκάρσιο τοιχείο στήριξης της εσχάρας.

 

 

 

3-7-2001

Ανασκαφή ΝΔ και εξωτερικά του κλιβάνου για να διαπιστωθεί ο τρόπος κατασκευής του. Έγινε φανερό ότι όλη η κατασκευή ήταν υπόσκαφη μέσα σε αποθέσεις πλημμύρας και τα εσωτερικά τοιχώματα επαλείφθηκαν  με πηλό που λόγω της θερμότητας ψήνεται και στερεοποιείται.     Μέρος της εσχάρας σώθηκε ΒΑ στη θέση της με τις οπές διέλευσης του θερμότητας διαστάσεων 0,15μ Χ 0,15μ. περίπου. Η δημιουργία των οπών βασίζεται στην τοποθέτηση κατά μήκος και εγκάρσια πλίνθων. Ο τρόπος στήριξης της εσχάρας βασίζεται σε εγκάρσιο τοιχίο και πεσσούς τετραγωνικής διατομής (σωζόταν ένας). Καταλήγοντας στα άκρα δημιουργούσε καμάρα. Ύψος εσχάρας εσωτερικά: 0,90μ. Ύψος εσχάρας εξωτερικά: 1,25μ.

 

 

 

 Λεπτομέρεια της καμάρας στήριξης της εσχάρας.

 

 

 

4-7-2001

Ολοκλήρωση της απομάκρυνσης της επίχωσης και αποκάλυψη όλης της επιφάνειας του δαπέδου. Στη συνέχεια καθαιρέθηκε έως και το υψόμετρο κατασκευής του οχετού, οπότε και σκεπάστηκε.  Παραδόθηκε στην εργολαβία για την περάτωση της κατασκευής και αποκατάστασης του δρόμου που οδηγεί στην Παραλία Παντελεήμονα.

 

 

 Κάτοψη και τομή του κλιβάνου.