Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα - ΣΤ' Τάξη

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα  

ΘΑΝΟΣ ΣΚΑΖΟΣ  
[τραίνο και τρεις αμφορείς διαφόρων σχημάτων.]


Στ' Τάξη

02/6/2000

23 μαθητές

     Διάρκεια προγράμματος 9:00π.μ.-1:00μ.μ.

 
  • Η αφήγηση του παραμυθιού πραγματοποιήθηκε από την αρχή με  την καλοπροαίρετη διάθεση των παιδιών, τα οποία αφέθηκαν να παρασυρθούν απ’όσα  άκουγαν. Με αμείωτο ενδιαφέρον και φαντασία περιέγραφαν τις εικόνες, ενώ  η παρατηρητικότητα και η αφοσίωσή τους  επέτρεψαν τη λεπτομερέστερη και  πλουσιότερη αφήγηση.

 

  • Ξεναγήθηκαν για αρκετή ώρα στον ανασκαφικό χώρο. Από τις ερωτήσεις τους   γινόταν αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο έπλαθαν στο μυαλό τους εικόνες και  αναβίωναν φανταστικές σκηνές. Περιέγραφαν τα δωμάτια του σπιτιού και  ήθελαν να βρίσκονται μέσα σε αυτά. Κατά την παρακολούθηση ανασκαπτικών  εργασιών κατανόησαν  με αρκετή ευκολία το αρχαιολογικό έργο και τον τρόπο  ανάδειξης των ευρημάτων. Εντυπωσιάστηκαν από την έκταση του σπιτιού και  θέλησαν να ακούσουν για τις καθημερινές ασχολίες  των ανθρώπων που το  κατοικούσαν.

 

  • Με ιδιαίτερη προσοχή προχώρησαν μπροστά από τις προθήκες και είδαν τα αντικείμενα ακούγοντας για τη χρήση και την αρχαία ονομασία   τους.   Περπάτησαν κοντά στα τραπέζια εργασίας των συντηρητών και είδαν από κοντά τις εργασίες αναστήλωσης και συγκόλλησης πιθαριών. 

 

  • Με μεγάλη ευχαρίστηση έπαιξαν και τα δύο παιχνίδια με τις κάρτες των αντικειμένων. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου έγιναν αναφορές στο χώρο της συνολικής έκθεσης των αμφορέων και τα παιδιά εκδήλωσαν την επιθυμία να την επισκεφθούν. Έτσι, λόγω στενότητας χώρου και πίεσης χρόνου, ξεναγήθηκαν κατά ομάδες και ενδιάμεσα στο στάδιο της ζωγραφικής.

 

  • Ζωγράφισαν με μεγάλη όρεξη και ταχύτητα τόσο τραίνα όσο και αγγεία χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα  και σχήματα.

 

  • Ακολούθησε  περιγραφή των δημιουργιών τους και συζήτηση για όσα είχαν δει. Διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον τους για τα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, το πλήθος των αμφορέων και τον τρόπο φύλαξης των μεταλλικών αντικειμένων.

 

  • Υπήρξαν ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένα  ως προς  την παραμονή των ευρημάτων στον τόπο τους και πρότειναν την ίδρυση μουσείου.

Παράθεση ερωτήσεων της ΣΤ΄ τάξης

1.         Πώς είστε σίγουροι για τα δωμάτια των ιδιοκτητών της αγροικίας;

2.                  Είχαν αυλή και που βρισκόταν;

3.                  Τι εργαστήρια είχαν;

4.                  Πώς γνωρίζετε για τις δύο φάσεις του αποθέτη;

5.                  Πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν τα σπασμένα κομμάτια;

6.                  Τι κόλλες χρησιμοποιείτε (στη συντήρηση);

7.                  Πώς στέκονται τα κομμάτια των πιθαριών;

8.                  Πώς και πού θα πάτε τα πιθάρια αφού κολληθούν;

9.                  Τι είναι οι πόρπες;

10.              Πως βρέθηκαν και συγκολλήθηκαν όλα τα τμήματα των αμφορέων;

 Γεωργία Γκαβανούδη

 

ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ
Ζωγράφισα το άγαλμα της Αφροδίτης 
που ως γνωστόν συμβολίζει την ομορφιά! 

Όπως σε πολλά μέρη της   Ελλάδας έτσι και εδώ βρέθηκαν αρχαία.  Όλα άρχισαν όταν αποφασίστηκε να περάσει η σιδηροδρομική γραμμή από το μέρος που λεγόταν Τρία  Πλατάνια.

Το κακό στην όλη ιστορία είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εργασίες για τη σιδηροδρομική γραμμή. Οπότε όλα αυτά θα πρέπει να καταστραφούν.  ......

Θα μπορούσε να γίνει ένα μουσείο εδώ ώστε τα ευρήματα να μην χρειαστεί να φύγουν.   Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή λύση αν τελικά χρειαστεί να γίνει η σιδηροδρομική γραμμή.

ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα τραίνο που έχει μόνο δύο βαγόνια
να μεταφέρει αμφορείς

Μια κοπέλα που ήταν η ξεναγός και τη λέγανε Γεωργία μας  μοίρασε κάτι βιβλία. Παραμύθια ήταν, που τα είχε φτιάξει μια αρχαιολόγος.

Αυτό το βιβλίο έγραφε για έναν κύριο Επαμεινώνδα.
Μου άρεσε πάρα πολύ εκείνο το μέρος και εύχομαι να γίνει ένα μουσείο για να κρατήσουμε αυτά τα αρχαία.
Θα ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσαν πολύ αυτά που μας είπαν 

ΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΤΟΥΤΟΪΤ

Μόλις φτάσαμε αντικρίσαμε ένα μικροκαμωμένο ξύλινο σπιτάκι που ήταν γεμάτο από γλάστρες με λουλούδια.

 

Εκεί γνωρίσαμε την ξεναγό μας την κ. Γεωργία, μια κοπέλα νέα, όμορφη, και πολύ καλή.

Όλα άρχισαν σαν το καθημερινό μάθημα στο σχολείο. Εμείς καθόμασταν στα θρανία που είχαν φέρει και την ακούγαμε απορροφημένοι να μας διηγείται ένα παραμύθι που είχε γίνει στην πραγματικότητα.

 

Ύστερα από μία ευχάριστη κουβεντούλα μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο. ....

 

Εκείνη τη στιγμή φαντάστηκα ότι ήμουν στην αυλή του ιδιοκτήτη του σπιτιού και ήταν όλα χτισμένα.  Οι άνθρωποι περπατούσαν πέρα δώθε πηγαίνοντας πότε στις ελιές, πότε σε άλλα όσπρια στην αποθήκη του αγροτόσπιτου.

Ένα θέμα μας δυσαρέστησε.  Γιατί εκεί που ήταν το αγροτόσπιτο, ο πύργος κι όλες οι άλλες ανασκαφές θα καταστρεφόταν για να γίνει η σιδηροδρομική γραμμή κι ένας άλλος δρόμος που θα ενώνει το χωριό μας με τους Ν. Πόρους.

Συζητήσαμε αρκετά πάνω σ' αυτό το θέμα πηγαίνοντας προς το σπιτάκι.

Όταν μπήκαμε μέσα, υπήρχαν βιτρίνες με τα μικρά και μεγάλα αρχαία ευρήματα. Αυτό που μ' έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν τα εκατό αγγεία που τα είχαν μέσα σ' ένα εργαστήριο με τη σειρά το ένα μετά το άλλο, και τα τεράστια πιθάρια που με υπομονή ξανακολλούσαν τα σπασμένα τους κομμάτια.

Τέλος, μας είπαν να ζωγραφίσουμε κάτι ανάλογο με την σημερινή μας εκδρομή. Το θέμα ήταν ένα τραίνο που κουβαλούσε αρχαία αγγεία, πιθάρια κ.τ.λ. 

Κανένας όμως δεν ζωγράφισε αυτό που μας είπαν, αφήσαμε τη φαντασία μας να καλπάσει και να ζωγραφίσουμε κάτι που είχαμε υπόψη μας. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΤΟΥΤΟΪΤ

ΑΛΚΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Στην αρχή θα περνούσε από εκείνο το μέρος το τραίνο κι έτσι ήρθαν μηχανήματα. Έτσι όμως όπως έσκαβαν, παρατήρησαν ότι σε ένα σημείο το χώμα ήταν πιο σκληρό και έβγαζαν πολλές πέτρες. Κατάλαβαν πως κάτι γινόταν εκεί, και φώναξαν στους αρχαιολόγους. 

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να σκάβουν και να ανακαλύπτουν όλο και πιο πολλές πέτρες.

Αργά ή γρήγορα, ύστερα από μελέτες, ανακάλυψαν την ιστορία αυτού του μέρους.

Ήταν κάποτε ένας κ. Επαμεινώνδας που είχε κάνει ένα σπίτι ανάμεσα στους Ν. Πόρους και τον Πλαταμώνα. Και όπως έλεγαν στα παλιά χρόνια, ανάμεσα στο Ηράκλειο και τη Φίλα.

 

Ο κ. Επαμεινώνδας έκανε οικογένεια και απόκτησε και εγγόνια. Ο εγγονός του ο Επαμεινώνδας ο Β' μετά από μία εκστρατεία του με τον Μέγα Αλέξανδρο γύρισε στα Τρία Πλατάνια στο παλιό του σπίτι. Έκανε οικογένεια. Το σπίτι όμως αυτό καταστράφηκε, γιατί περνούσαν οι Ρωμαίοι για να πάνε κάπου αλλού και έτσι το κατέστρεψαν.

Ο Επαμεινώνδας ο Β' όμως είχε υπομονή κι έτσι το ξαναέφτιαξε το σπίτι, και τώρα πιο μεγάλο. Αλλά το σπίτι ξανακαταστράφηκε. Αυτή την φορά είχε πάρει φωτιά. Αλλά ευτυχώς η οικογένεια πρόλαβε κι έφυγε.

 

Μου έκαναν εντύπωση πολλή  οι αμφορείς. Υπήρχαν πάρα πολλοί και πολύ μεγάλοι. Ιδιαίτερα οι πολύ -πολύ μεγάλοι ήταν μέσα στο χώμα γιατί αλλιώς δεν μπορούσαν να σταθούν. Ακόμα εντυπωσιάστηκα που υπήρχε και πύργος. Ο τοίχος του ήταν πολύ χοντρός για να προφυλάγονται από τους εχθρούς.

 

Πιο πολύ όμως μου έκανε εντύπωση πως στον τόπο μας υπήρχε ένα τόσο μεγάλο σπίτι με μεγάλη ιστορία.

Ανωνυμο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ

Ένα τραίνο που μεταφέρει διάφορα αγγεία και ένα μεγάλο πιθάρι.
Είναι όλα τους άριστα συγκολημένα και δεν λείπει κανένα κομμάτι [όστρακο].  
Πηγαίνουν στην Αθήνα στο μεγάλο μουσείο.

Σήμερα, 2 Ιουνίου και ημέρα Παρασκευή, επισκεφθήκαμε τα αρχαία ευρήματα στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Ραφαήλ.

Ύστερα από ανασκαφές του ΕργοσE για την κατασκευή του έργου της νέας σιδηροδρομικής γραμμή, η Αρχαιολογία ανακάλυψε κάποια στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι στο μέρος εκείνο βρέθηκαν τα θεμέλια ενός αγροτόσπιτου.  Λέγεται ότι στην εποχή του ήταν το μεγαλύτερο της Ελλάδας. .....

Μόλις τελειώσαμε την ξενάγηση μας έδειξαν τους αμφορείς, τους σκύφους, τους κανθάρους και άλλα αρχαία ευρήματα μέσα σε γυαλοθήκες. Επίσης μπαίναμε, λίγοι-λίγοι σ' ένα δωμάτιο με πολλούς συγκολλημένους αμφορείς. Υπήρχαν και πολύ μεγάλα πιθάρια που τα σταθεροποιούσαν πάνω στην άμμο για να μην κουνιούνται.  

Ήταν μία πολύ όμορφη μέρα που πέρασε η τάξη μου.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ

ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΕΥΗ
 

ΘΩΜΑΣ

Ενα τραίνο με τρία βαγοόνια που κουβαλάει αρχαία. 

Εκανα μερικούς αμφορείς και πολύχρωμες χαζομάρες
[κάτω σκάβει αρχαιολόγος και έχει βρει αμφορέα]

Φτάσαμε στον 21ο αιώνα και ήρθε ο καιρός να ρίξουμε μια ματιά στους προγόνους μας, δηλαδή να δούμε πως ζούσαν.

Οι πλούσιοι έφτιαχναν μεγάλα σπίτια και είχαν πολλά μέτρα που μπορούσαν να τα καλλιεργήσουν αυτοί ή και οι δούλοι τους. Στη σημερινή μας εποχή, οι αρχαιολόγοι που έχουν ανακαλύψει τόσα πράγματα, όταν βρίσκουν αγγεία διαλυμένα τα ενώνουνε πολλές φορές με γάζες και άλλες φορές με διάφορες κόλλες. Μόλις βρίσκουνε πέτρες τις πλένουνε και τις βάζουνε στα μουσεία κ.α.

ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΟΥ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΩΤΟΥΛΑ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Όταν άκουσα στο σχολείο ότι θα επισκεπτόμασταν τον αρχαιολογικό χώρο μου φάνηκε κάτι πολύ βαρετό.  Όμως όταν φτάσαμε είδα πως είχα άδικο. Τελικά ήταν κάτι πολύ διασκεδαστικό και πολύ ενδιαφέρον.

ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΩΤΟΥΛΑ

 

Αφού μας ξενάγησε σε όλο τον χώρο των ανασκαφών και μας μίλησε για το πως χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όλα αυτά τα αντικείμενα, θελήσαμε να ζωγραφίσουμε έναν αμφορέα.

Οι αμφορείς μου έκαναν μεγάλη εντύπωση, όπως εντύπωση μου έκανε και πως με την βοήθεια αυτών των αντικειμένων οι αρχαίοι μαγείρευαν και συντηρούσαν τα τρόφιμα τους.

Πολύ ενδιαφέρων ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαιολόγοι ταξινομούσαν τα διάφορα κομμάτια από τα αγγεία και κατόρθωναν να βρουν τα όμοια ώστε να τα συγκολλήσουν και να σχηματίσουν το αντικείμενο.  Έπρεπε να βρουν το χρώμα, την ποιότητα και το σημείο από όπου κάθε κομμάτι προέρχεται.

Πάρα πολύ ωραία ήταν και τα κοσμήματα των αρχαίων Ελλήνων. Είδαμε αρκετά από αυτά μέσα σε βιτρίνες.

 

Νομίζω πως θα μου άρεσε όταν θα μεγαλώσω να ασχοληθώ με την συντήρηση αρχαίων αντικειμένων. Τελικά ο σύγχρονος πολιτισμός καταλαβαίνω πως είναι απόγονος και κληρονόμος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Θα προσπαθήσω να ξαναπάω και σε αυτήν την ανασκαφή πάλι, αλλά και σε άλλους αρχαίους χώρους 
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΝΤΕΛΗΜΙΧΑΛΗ
ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥ ΠΩΛΙΝΑ

Μόλις φτάσαμε μια κοπέλα που ήταν υπεύθυνη συντήρησης των αρχαίων μας έβαλε να καθίσουμε στα θρανία που είχανε εκεί.

Μας είπε πως οι αρχαιολόγοι βγάζουν τα ευρήματα από τη γη. Μας είπε πως χωρίζουν το έδαφος σε τετράγωνα για να το ερευνήσουν. Μετά μας έδειξε και πως γίνεται η συντήρηση των αρχαίων. Ύστερα μας πήγε σε έναν χώρο που υπήρχαν μεγάλοι αμφορείς. Μετά φύγαμε από εκεί και πήγαμε να ζωγραφίσουμε.

Εγώ ζωγράφισα έναν αμφορέα πάνω σε ένα τρίποδο.
ΝΑΤΑΣΣΑ ΝΤΕΛΗΜΙΧΑΛΗ

ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Επισκεφτήκαμε ένα αρχαίο αγρόκτημα από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Μια φορά το σπίτι κάηκε και ο Επαμεινώνδας ο 2ος έχτισε πάνω στο παλιό ένα μεγαλύτερο που και αυτό κάηκε σε μια επιδρομή.

Ήταν η χαριστική βολή για το σπίτι, που αποτελειώθηκε. 
ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Μετά πήγαμε στον παλιό χώρο.   Εκεί στην πρώτη αποθήκη είχε κάτι μεγάλα πιθάρια που έβαζαν το σιτάρι και τις ελιές. Λίγο πιο δίπλα ήταν η κουζίνα και από δίπλα ήταν ένα σαν πηγάδι.
Κάπου είχαν κάνει ένα μεγάλο πύργο από όπου έβλεπαν κάτω στην θάλασσα, και μπορεί να είχαν κάνει  και ένα μικρό λιμάνι.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Όταν πήγαμε εκεί πέρα, μας μίλησαν πρώτα τι είχε γίνει εκεί πριν πολλά χρόνια. Η ιστορία είχε πολύ ενδιαφέρον.    Μετά πήγαμε και είδαμε την αποθήκη του σπιτιού που είχανε βρει. Μέσα .. είχε πιθάρια, έτσι τα λένε αν δε κάνω λάθος. Μοιάζουν με κουβάδες γιατί είναι βαθιά και μεγάλα.

Ύστερα πήγαμε και είδαμε κάποια άλλα αρχαία που τα είχαν μέσα σε γυάλες. Εμένα με εντυπωσίασαν τα λυχνάρια, έμοιαζαν με μικρές πίπες. Οι άνθρωποι εκεί ήταν πολύ καλοί και πολύ φιλόξενοι. Η κοπέλα που μας ξενάγησε ήταν πολύ καλή μας φέρθηκε με καλό τρόπο.

Με λίγα λόγια λοιπόν περάσαμε πολύ ωραία. 

ΠΩΛΙΝΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΩΚΑ

Την Παρασκευή η τάξη μου πήγε στα αρχαία της περιοχής μας. Περπατήσαμε πολύ μέσα στον ήλιο μέχρι να φτάσουμε, αλλά άξιζε τον κόπο.

 

Όταν πήγαμε εκεί μας υποδέχτηκε μια κοπέλα - η δεσποινίδα Γεωργία - και μας έβαλε να καθίσουμε σε κάτι θρανία. Έπειτα κάθισε κι αυτή δίπλα μας και μας διηγήθηκε την ιστορία των αρχαίων αυτών.

 

Μας είπε ότι περίπου 2000 χρόνια πριν ζούσε ο κύριος Επαμεινώνδας και αποφάσισε να χτίσει ένα σπίτι σ' αυτήν την περιοχή. Ένα τεράστιο σπίτι.

Χρόνια μετά ο εγγονός του  - Επαμεινώνδας κι αυτός -  όταν γύρισε απ΄ την εκστρατεία που ήταν με το Μέγα Αλέξανδρο σκέφτηκε να μεγαλώσει το σπίτι. Κι έτσι έκανε. Το σπίτι του ήταν απ' τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Αλλά δυστυχώς αυτό το σπίτι κάηκε αλλά ο Επαμεινώνδας το ξαναέφτιαξε. Αλλά ξανακάηκε και αυτή τη φορά ήταν και η τελειωτική.

 

Και αν ο ΕΡΓΟΣΕ δεν έσκαβε εκεί για να περάσει η σήραγγα δε θα βρισκόταν τίποτα απ' όλα αυτά.

 

Όταν τελείωσε την ιστορία, μας ξενάγησε στο χώρο ανασκαφών όπου βρισκόταν και το ερειπωμένο σπίτι.

 

Έπειτα μας έδειξε μέσα στο "μουσείο" διάφορα πράγματα που σώθηκαν απ' το σπίτι (αγγεία, αμφορείς πιάτα, σκύφοι, κύπελλα, ειδώλια και πολλά πολλά άλλα).

Μετά απ' αυτό μας έβαλε να ζωγραφίσουμε κάτι σχετικό με τ' αρχαία. Εγώ ζωγράφισα έναν αμφορέα.

 

Πραγματικά μ' εντυπωσίασαν όλα αυτά που είδα και θαύμασα το ενδιαφέρον και την υπομονή όλων αυτών των αρχαιολόγων και συντηρητών που προσπαθούν να φέρουν στο φως το θαύμα της αρχαιότητας και να το διατηρούν στα διάφορα μουσεία ώστε να μπορούμε κι εμείς να τα θαυμάζουμε.
ΦΩΤΕΙΝΗ


ΙΡΙΣ ΔΑΦΥΪΔΗ
Σπασμένο και ξανακολημένο αγγείο

 

Την Παρασκευή πήγαμε να δούμε τα αρχαία που βρήκαν εκεί που έγιναν τα έργα του ΟΣΕ....Όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκε μια κοπέλα, η Γεωργία.

Μας μίλησε για την ιστορία που φαντάζονται να έγινε εκείνο τον καιρό.

Μετά μας ξενάγησε στο παλιό εκείνο σπίτι. Μας έδειξε ακόμα πόσα πολλά κομμάτια έχουν βρει και προσπαθούν να τα ταιριάσουν.

Δεν ξέρω τι ένιωσαν τα άλλα παιδιά, αλλά εγώ ένιωσα σαν να μην μπορούσα να τα ξεμπερδέψω ποτέ τόσα πολλά που ήτανε. 
Αργότερα μας έβαλε να ζωγραφίσουμε ένα τραίνο με τα αρχαία ή τέλος πάντων αυτό που είχε κάνει εντύπωση στο καθένα.
ΙΡΙΣ ΔΑΦΥΪΔΗ

Εμένα με εντυπωσίασαν τα μεγάλα πιθάρια, η συναρμολόγηση των αμφορέων, τα λυχνάρια, ένα ζάρι που είχαν βρει και ένα πιθαράκι που είχε τρύπες γύρω γύρω ώστε  να βάλουν μέσα τα σταφύλια, να τα πατήσουν και να τα κάνουν κρασί. Μετά καθίσαμε στα θρανία και ζωγραφίσαμε.

Τα περισσότερα παιδιά ζωγράφισαν έναν αμφορέα.  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ


ΚΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

Όταν πήγαμε στα αρχαία μας είπαν πως εκεί που βρήκαν όλα τα αρχαία ήταν παλιά ένα μεγάλο αγρόκτημα. Στο αγρόκτημα είχαν πολλά δωμάτια. Από αυτά ήταν μία αποθήκη, αρκετοί ξενώνες για τους ιδιοκτήτες, νομίζω δύο, τρεις. Και ένας μεγάλος πύργος για να βλέπουν κάτω στη θάλασσα 

Μας έδωσαν ένα βιβλίο που ήταν σαν παραμυθάκι.
Όταν τελείωσε το παραμύθι μας πήγε να δούμε τι έμεινε από το σπίτι. Πρώτα μας πήγαν στην αποθήκη, ύστερα μας έδειξαν εκεί που βάζανε τα κάρβουνα, προχωρήσαμε και μας έδειξαν εκεί που σκάβουν τώρα.

Μας  έδειξαν έναν τοίχο, αλλά ήταν  πολύ μικρός γιατί ακόμα δεν τον  σκάψανε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ.


ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

 

Όταν πήγαμε στο αρχαιολογικό χώρο Τρία Πλατάνια, μας εξήγησαν ότι σε εκείνο το χώρο παλιά υπήρχε ένα μεγάλο αρχοντικό, ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αρχοντικά στην Ελλάδα. ... Εμένα μου έκαναν εντύπωση οι χώροι αποθήκευσης τροφίμων και η κουζίνα. Επίσης μου άρεσε το πηγάδι, που όμως μετά την καταστροφή έγινε χώρος αχρήστων
Εντύπωση μου έκαναν τα διάφορα είδη αμφορέων και οι αίθουσες με τους πολλούς αμφορείς μαζί. Μετά μας πήγαν σε ένα χώρο με κάτι τεράστιους αμφορείς.

Μας είπαν ότι θα περάσει το τραίνο. Εγώ νομίζω ότι υπάρχει χώρος για μία παράκαμψη από πάνω απ' τα αρχαία.
Τα αρχαία μου φάνηκαν πολύ ωραία και ειδικά ο πύργος που είχαν για να βλέπουν άμα έρχονται πειρατές.
Είναι πολύ κρίμα που θα περάσει το τραίνο.  

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.


ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΪΤΣΙΔΟΥ

 

Την Παρασκευή πήγαμε στην Αρχαιολογία του Πλαταμώνα. Όταν φτάσαμε  μας περίμενε μια κυρία που θα μας ξεναγούσε. Καθίσαμε στις καρέκλες που υπήρχαν στην αυλή του Αρχαιολογίου.

Μας έδωσαν μικρά βιβλιαράκια που έλεγαν μία ιστορία. Κοιτάξαμε μια - μια τις εικόνες και το περιγράφαμε. Όταν τελειώσαμε να βλέπουμε τις εικόνες, πήγαμε να δούμε τι βρήκανε οι αρχαιολόγοι. Ένας από αυτούς είπε πως σκάβουν τετραγωνικά. Μετά πήγαμε μέσα να δούμε διάφορα μικρά και μεγάλα αγγεία που μας τα περίγραψε η κυρία με όλες τις λεπτομέρειες.
Ανωνυμο


ΤΖΙΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η ζωγραφιά μου περιγράφει ένα τραίνο που
Η ατμομηχανή του έχει για φουγάρο έναν αμφορέα.

 

Όπως περνούσε από τη σήραγγα ένα τραίνο, οι εργάτες που δούλευαν στην Αρχαιολογία φόρτωσαν πάνω σε ένα ανοιχτό βαγόνι έναν μεγάλο αμφορέα που ήταν γεμάτος με κρασί που το είχε φτιάξει ο  κ. Επαμεινώνδας ο 6ος. 

Επίσης φόρτωσαν και ένα αναμμένο λυχνάρι, γιατί ήταν βράδυ και έπρεπε να είναι αναμμένο για να βλέπουν αυτοί που πρόσεχαν σε βάρδιες για να μη ξελασκάρουν τα σχοινιά που ήταν δεμένα τα αγγεία και πέσουν και σπάσουν. 
Επίσης, τα αγγεία πάνω είχαν κάποιες ζωγραφιές και γράμματα, που άλλα μπορούσαν και άλλα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τι λένε.

Αυτή ήταν η ιστορία που μου διηγήθηκε ένας ηλικιωμένος κύριος στην πλατεία του Πλαταμώνα το Σάββατο που βγήκα βόλτα!  

ΤΖΙΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΧΟΣ

 

Εδώ περιγράφω έναν αμφορέα. Πως ήταν στην παλιά εποχή και πως ήταν όταν τον βρήκανε οι αρχαιολόγοι. Οι αρχαιολόγοι βρήκανε τον αμφορέα διαλυμένο σε μικρά κομμάτια, ενώ στην παλιά εποχή ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

 

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα - Ε' Τάξη

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα  

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Το κάστρο του Πλαταμώνα


E Τάξη

30/5/2000

20 μαθητές

     Διάρκεια προγράμματος 9:00π.μ.-11:00μ.μ.

 
  • Στο τμήμα υπήρχε μεγάλο ποσοστό από αλλοδαπούς μαθητές, πολλοί από τους οποίους είχαν πρόβλημα προσαρμογής.  Η ανάγνωση του παραμυθιού απλουστεύτηκε ώστε τα παιδιά να έχουν όσο το δυνατό λιγότερα άγνωστα στοιχεία και λέξεις. Συμμετείχαν κυρίως στην περιγραφή των εικόνων.
  • Η υπερκινητικότητα πολλών παιδιών ανάγκασε την συντόμευση του περιπάτου. Ωστόσο περιηγήθηκαν σε όλους τους βασικούς χώρους της ανασκαφής (πιθεώνας, δωμάτιο με εστία, ανασκαπτόμενα τετράγωνα, πύργος και αποθέτης).
  • Στη διάρκεια της ξενάγησης στην αίθουσα των βιτρινών τα παιδιά δύσκολα επικεντρώνονταν σε όσα άκουγαν και έβλεπαν. Πολλά από αυτά προτίμησαν να αποχωρήσουν και να μείνουν έξω στα θρανία τους. Για το λόγο αυτό η περιγραφή των εκθεμάτων έγινε γρήγορα  και χωρίς την επιμονή μνημόνευσης αρχαίων ονομασιών. Για τον ίδιο λόγο δεν έπαιξαν το παιχνίδι με τις κάρτες αντικειμένων απο τις βιτρίνες. Έπαιξαν, όμως, σύντομα το παιχνίδι με τα αντικείμενα πριν και μετά τη συντήρηση.
  • Η ζωγραφική όπως φάνηκε από ερωτήσεις από την αρχή της επίσκεψης ήταν ό,τι τους ενδιέφερε περισσότερο. Ζωγράφισαν ελάχιστα τραίνα και περισσότερα αγγεία, τα οποία συχνά συνοδεύονταν από διάκοσμο με πλούσια χρώματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια ο δάσκαλός τους τους συντρόφευε με τη μουσική φλάουτου.
  • Σύντομα και χωρίς έντονη διάθεση περιέγραψαν τις ζωγραφιές και κατέθεσαν τις εντυπώσεις τους αναφέροντας συχνά το μέγεθος του σπιτιού και του πύργου και τη χρήση του αποθέτη.

Παράθεση ερωτήσεων Ε΄ τάξης

 

  1. Πώς έμειναν όλα αυτά μετά από  τόσα χρόνια;
  2. Πώς τα βρήκατε;
  3. Τι είναι τα άσπρα (σύνδεσμοι) στα πιθάρια;
  4. Γιατί υπάρχει δεύτερος τοίχος στον πύργο;

Γεωργία Γκαβανούδη

ΛΑΤΙΡΙ ΑΡΙΣ
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΩΣΙΜΙΔΟΥ
Δέντρα, πέτρες, χώματα και το κτίριο

Ο  Μιχάλης είπε ότι του έκανε εντύπωση το αρχαίο χώμα.  Ο Άρης είπε Μου άρεσαν όλα και εσείς επίσης.  Μου άρεσε η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο! 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΩΣΙΜΙΔΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑ

Μετά ζωγραφίσαμε.  Εγώ ζωγράφισα ένα αμφορέα, ήταν καλός. Ο Άρης ζωγράφισε ένα παράξενο πράγμα όπως πάντα.Θα μου άρεσε να ξαναπάω στον  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑ

ΑΙΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ 
Ενα νόμισμα. 

Μας έδειξαν την αποθήκη, το κάστρο και μία μεγάλη τρύπα στην οποία έβαζαν τα σκουπίδια οι αρχαίοι.
Μετά μας έβαλαν να ζωγραφίσουμε κάτι αρχαίο και μετά τα βλέπαμε ένα ένα.
Όλα ήταν ωραία.
Μετά συζητήσαμε τι μας άρεσε περισσότερο.
Μάθαμε πολλά από αυτήν την επίσκεψη που δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. 
ΑΙΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΛΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Ένα λυχνάρι που το χρησιμοποιούσαν σα τη λάμπα.  ένα μυροδοχείο που το χρησιμοποιούσαν για το μπάνιο τους.  Κι ένα πινάκιο για να μπορούν να βάζουν ένα τρόφιμο που τρώνε..
Την Τρίτη ξεκινήσαμε, να πάμε στην Αρχαιολογία. Μου έκαναν όλα εντύπωση. Μάθαμε την ιστορία του χωριού μας.
Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν τα αρχαία, οι συντηρητές τα συναρμολογούν, τα καθαρίζουν και έτσι μπορέσαμε και τα είδαμε. 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΛΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Εγώ έκανα τα χωράφια και το σπίτι του Επ/νώντα.  Τις καλλιέργειες τους. 
Με δική μου φαντασία ! 

Την Παρασκευή που πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο ήταν τέλεια.  Παρατήρησα ότι όλα εκεί ήταν αρχαία. Τρία πράγματα μου έκαναν εντύπωση: το υπόστεγο, το λιθάρι, και η μεγάλη τρύπα που πετούσαν τα σκουπίδια τους. Ήταν τέλεια. 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Είχε όμορφα σκαλισμένα πιάτα, μια αποθήκη για να βάζουνε τα τρόφιμα, ψάρια, σιτάρι, ελιές.
Αλλά τώρα θέλουν να χαλάσουν τα αρχαία για να περάσει η σήραγγα. 
Και θα χαλάσει τόσα ωραία πράγματα.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΡΑΒΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΝΤΟΛΗ ΕΛΕΝΗ
   
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ μιχαλησ
   
ΛΑΤΙΦΗ ΕΜΑΝΟΥΕΛΑ ΧΑΡΙΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
   
ΠΑΤΣΙΑΤΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
 
ΜΑΓΔΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ 
Αγγείο. Με τη στέγη

Σήμερα πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο.  Οι αρχαιολόγοι μας υποδέχθηκαν, μας εξήγησαν για ένα παραμύθι για τον κύριο Επαμεινώνδα και τους παραγιούς του και τους βοηθούς του. 

Μας είπανε ότι είχαν ένα μεγάλο σπίτι, ένα κελάρι, και έναν πύργο.  Από την εποχή εκείνη έμειναν πολλά πράγματα: αγγεία, πιθάρια, ειδώλια, αμφορείς και άλλα πολλά.

Εκείνα τα παλαιακά πράγματα ήταν εντυπωσιακά. Μας έδειξαν ό,τι είχε απομείνει από το κελάρι όπως μας έδειξαν τον πύργο και άλλα πετρώματα που απόμειναν από την εποχή εκείνη.

Όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Αντιόχεια καταστράφηκε η περιοχή.
Στην αρχαιολογία είναι όλα τόσο εντυπωσιακά.

ΑΝΩΝΥΜΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ
Ενα δάσος με ήλιο, ουρανό και θάλασσα.
[Ακόμη δεν έσκαψαν οι αρχαιολόγοι στο λόφο]

Μία μέρα που πήγαμε στην Aρχαιολογία

μου άρεσε το κάστρο και  η τρύπα που πετούσαν τα αποφάγια τους.  

Μου άρεσε όταν βλέπαμε το βιβλίο,

όταν βλέπαμε τα λυχνάρια τα κρεμαστά,

αυτό το πράγμα με τις τρύπες που πατούσαν τα σταφύλια για να φτιάξουν κρασί,

μου άρεσε η σήραγγα και το τούνελ που όταν θα φτιαχτεί θα περνάει το τραίνο.  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΣΟΚΩΦ
Τσεκούρι, μπανάνα

Στο τέλος είπαμε τι γνώμη μας τι μας άρεσε πιο πολύ
και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί όχι καλύτερα 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΣΟΚΩΦ

 

ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα - Γ' Τάξη

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΕΡΤΣΟΒΑ
Τραίνο με αμφορείς και άλλα πράγματα.
Έχει και πολλούς ανθρώπους


Γ Τάξη

26/5/2000

17 μαθητές

     Διάρκεια προγράμματος 8:50π.μ.-12:10μ.μ.

 

  • Τα παιδιά με ιδιαίτερη προσοχή άκουσαν την ιστορία για την εξέλιξη του ανασκαφικού χώρου στους αιώνες και συμμετείχαν στη διήγηση.

 

  • Ξεναγήθηκαν στις σπουδαιότερες θέσεις της ανασκαφής και απάντησαν εύκολα σε ερωτήσεις όπως: « Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που βλέπετε ;» ή «πως φαντάζεστε ότι ήταν εδώ παλιά;»

 

  • Με αρκετή ευταξία παρακολούθησαν την περιγραφή των εκθεμάτων στην αίθουσα των βιτρινών. Έντονο ενδιαφέρον έδειξαν για τις εργασίες συντήρησης και  είδαν από κοντά τον τρόπο καθαρισμού κεραμικών αντικειμένων.

 

  • Στις ζωγραφιές τους, σε μεγάλο ποσοστό ακολούθησαν το θέμα « το τρένο με τα αρχαία». Προσπάθησαν να αποδώσουν πολλά από τα αγγεία που είχαν δει.

 

  • Έδειξαν τις δημιουργίες τους αναφέροντας τι ακριβώς είχαν απεικονίσει. Συζητήσαμε για όσα είχαν δει και προέκυψε ότι εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος του σπιτιού, τη χρήση του αποθέτη και τις εργασίες συντήρησης.

 

 

 

Παράθεση ερωτήσεων Γ΄ τάξης

1.              Πως μπορούσαν και έβρισκαν τα κομμάτια οι συντηρητές;

2.              Πως δε σπάζουν τα ευρήματα, όταν σκάβουν;

3.              Πως κατάλαβαν ότι υπήρχαν αρχαία σ’ αυτή τη θέση;

4.              Πως δεν καταστράφηκαν;

5.              Πως έχουν την υπομονή οι συντηρητές και κάνουν αυτή τη  δουλειά;

6.              Που έβρισκαν το μόλυβδο που κολλούσαν τα πιθάρια;

7.              Από που αγόραζαν τα αγγεία;

8.              Πως έφτιαξαν τόσο μεγάλο σπίτι;

9.              Πως ένας τόσο μεγάλος πύργος θάφτηκε και καταστράφηκε;

10.          Πως οι αρχαίοι μπορούσαν να κουβαλήσουν τόσο βαριά πιθάρια;

 Γεωργία Γκαβανούδη

 

Την Παρασκευή πήγαμε σ' έναν Αρχαιολογικό χώρο.. με τους συμμαθητές και τη δασκάλα μου. Όταν φτάσαμε μας καλωσόρισαν οι αρχαιολόγοι και μερικοί συντηρητές αρχαιοτήτων. Πρώτα γνωριστήκαμε και μετά μία κοπέλα μας είπε μια ιστορία που έλεγε για τον κ. Επαμεινώνδα που είχε χτίσει ένα μεγάλο σπίτι που κάηκε, κι ο εγγονός του που είχε χτίσει ένα ακόμα πιο μεγάλο...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗ

Εμένα με εντυπωσίασε ο αμφορέας που βρέθηκε στο σκουπιδότοπο και οι συντηρητές τον συναρμολόγησαν.
Σ' αυτόν τον Αρχαιολογικό χώρο θα ήθελα να ξαναπάω.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΑΚΗ

Ένα τραίνο με πολύχρωμα βαγόνια που κουβαλάει αγγεία. Τα αγγεία είναι: ένα μενταγιόν, ένα αγγείο, ένα πιάτο και μία κανάτα. Η μέρα είναι πολύ όμορφη.

Φυσικά όμως με το πολύχρωμο τραίνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ 
Ένα τραίνο που κουβαλάει παλιά αγγεία:
λυχνάρια, αμφορείς, ειδώλια

Εδώ γινόταν έργα για τη νέα γραμμή του τραίνου είπε η αρχαιολόγος. Καθώς έσκαβαν βρέθηκαν στα ερείπια ενός αρχαίου σπιτιού. Μετά ήρθαμε εμείς οι Αρχαιολόγοι και αρχίσαμε τις ανασκαφές.  Και σαν παραμύθι μας διηγήθηκε την ιστορία αυτού του σπιτιού.

 

Καθώς μας μιλούσε εγώ με την φαντασία μου ταξίδευα στην αρχαιότητα και προσπαθούσα να δω τον τόπο μου πώς ήταν εκείνη την εποχή.

 

Έβλεπα πολεμιστές με ασπίδες και δόρατα και το Μέγα Αλέξανδρο με το στρατό του να περνά δίπλα από το σπίτι. Ανθρώπους να δουλεύουν στα αμπέλια και άλλους στις ελιές. Μου άρεσε η ιστορία του σπιτιού.

Ανώνυμο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΜΑΝΗΣ 
Ζωγράφισα ένα τραίνο με αγγεία, και είναι όμορφα.
τα μεταφέρει στον σταθμό...
 
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΚΑΤΖΑ

Ταξίδευα στον κόσμο μου και σκεφτόμουν πώς θα ήταν τότε.

 

Σκεφτόμουν επίσης ότι θα έλεγα σε όλους ότι είχαμε ένα αρχαίο σπίτι δίπλα μας.

 

Όταν τελειώσανε την ιστορία πήγαμε με τη σειρά εκεί που ήταν το σπίτι. Το σπίτι αυτό είχε καεί. Aνακαλύψανε πολλά καντήλια, αγγεία, κοσμήματα και πολλά άλλα. Μας δείξανε επίσης πως ήταν όταν τα βγάζανε και πως ήταν όταν τα συντηρούσαν.  Στο τέλος μας ζήτησαν να τους ζωγραφίσουμε κάτι από αυτά που είδαμε. Ύστερα λέγαμε τίνος ήταν η κάθε ζωγραφιά. Εγώ τελείωσα τελευταία. Τότε όλοι με περιμένανε. Όταν τελείωσα το χέρι μου είχε μουλιάσει. Μου έκανε εντύπωση πως οι άνθρωποι ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια με τόσα πλούτη.

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΚΑΤΖΑ

ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΝΙΑΡΟΣ  Ένα ζάρι, ένα πιάτο, ένα πιθάρι, μία στάμνα ένα ποτήρι,

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΛΑΣ Έναπιθάρι, ένα λυχνάρι κ.α…
Π.Ν.
 
ΡΑΝΙΑ
Τραίνο  με αγγεία

Μας είπαν για ένα παραμύθι με τον Επαμεινώνδα του 2o  και για τον Επαμεινώνδα  τον 1o..  

Εκείνο το παραμύθι ήταν αλήθεια.  Και πώς το ξέρω εγώ;  Το ξέρω γιατί μας έδειξαν την αποθήκη όπου βάζαν μέσα  διάφορες τροφές.

Μετά πήγαμε σε ένα ξύλινο σπιτάκι που είχαν ό,τι έβρισκαν εκεί: κολιέ, ειδώλια, αμφορείς, και άλλα.

 

Εκεί δούλευαν συντηρητές που τα καθάριζαν και τα κολλούσαν σαν ένα πάζλ.   Mόνο που ήταν πάρα πολλά και χρειαζόταν επιμονή.
ΡΑΝΙΑ

ΜΑΤΟΥΛΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ Τραίνο με αγγεία
ΔΗΜΟΥ ΒΑΓΙΑ
 
ΒΙΒΗ ΚΑΡΑΓΚΟΣΑΒΑ Ενα λυχνάρι, ένα πιάτο, δύο δρεπανάκια,
ένας αμφορέας, ένα ειδώλιο και οι γραμμές του τραίνου 

 
 

Ήταν μια πολύ ωραία μέρα για να πάμε εκδρομή.

Ο ήλιος ήταν λαμπερός.  Στο δρόμο είχε πολύ ζέστη απ' τον πολύ ήλιο.  Εκεί που πηγαίναμε είπαμε κι ένα τραγουδάκι.   Περάσαμε πολλά σπίτια και φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο.  Εκεί μία κυρία μας είπε μία ιστοριούλα, από τα παλιά χρόνια...

Αυτή την επίσκεψη στα <<Τρία πλατάνια>> θα ήθελα να την ξανακάνω. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

 

ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τραίνο που κουβαλάει διάφορα σκεύη: πιθάρια, λυχνάρια 

 

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι Αρχαιολόγοι βρίσκοντας όλα αυτά τα αντικείμενα καταλαβαίνουν σε πια εποχή βρίσκονται.

Η επίσκεψη αυτή μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό, και η κυρία μας υποσχέθηκε πως θα επισκεφτούμε κι άλλους τόπους με ενδιαφέρον σαν κι αυτόν.
ΜΑΡΙΑ

Την Παρασκευή πήγαμε η Γ' τάξη επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο "Τρία Πλατάνια".

Μόλις φτάσαμε εκεί, μια κυρία που εργάζεται στο μουσείο μας διηγήθηκε την ιστορία του Πλαταμώνα τα χρόνια που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Μετά μας πήγαν όλα τα παιδιά στο χώρο όπου γίνονται ανασκαφές. Είδαμε τους αρχαιολόγους να σκάβουν πολύ προσεκτικά το χώμα. Λίγο πιο πέρα υπήρχαν τα θεμέλια ενός σπιτιού και στη μέση ήταν η εστία.

 


(νόμισμα)

 

Μπήκαμε στο μουσείο και είδαμε διάφορα αγγεία, νομίσματα και παλιά κοσμήματα κλεισμένα μέσα στις βιτρίνες. Μας έδειξαν πώς ήταν τα διάφορα κομμάτια των αγγείων και πώς έγιναν όταν τα ένωσαν μεταξύ τους.  Εμείς ρωτούσαμε για ό,τι μας φαινόταν παράξενο ή για ό,τι δεν καταλαβαίναμε. ....

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

Τα παλιά χρόνια, την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι πρόγονοί μας έχτισαν εκεί ένα μεγάλο αγροτικό σπίτι, το μεγαλύτερο που βρέθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Το σπίτι αυτό είχε, μια μεγάλη αποθήκη με μεγάλα πιθάρια, στα οποία αποθήκευαν το κρασί τους, το λάδι, τα δημητριακά.  Βρέθηκαν επίσης πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως: αμφορείς, λυχνάρια, κούπες, νομίσματα πιάτα, πεσσοί και άλλα.  Μας συνόδεψαν στο σπίτι του Επαμεινώνδα, μετά εκεί που έσκαβαν και μετά, ζωγραφίσαμε τον τρένομε τα αρχαία και μόλις τις τελειώσαμε, τις περιγράφαμε τι είναι και στο τέλος φύγαμε.

Αυτός ο περίπατος στα Τρία Πλατάνια μου άρεσε πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΜΑΝΗΣ

 


ΚΑΡΕΛΑ ΒΙΚΥ

 

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα - Δ' Τάξη

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα  


ΒΑΓΙΑ ΖΙΩΓΑ
Τραίνο με πινάκια, πιθάρι, σιδερένια βελόνα,
λυχνάρι, μαχαίρι, αμφορέα κ.α.

 

 


Δ Τάξη

29/5/2000

19 μαθητές

     Διάρκεια προγράμματος 8:50π.μ.-12:10μ.μ.

 

 

  • Τα παιδιά συμμετείχαν από την αρχή της ανάγνωσης του παραμυθιού και στην επεξήγηση των εικόνων του. Γνώριζαν ήδη για τις αρχαίες πόλεις Φίλα και Ηράκλειο, αλλά και για τα ελληνιστικά χρόνια, γεγονός που επέτρεψε να γίνει η αφήγηση με πολλές λεπτομέρειες.

 

  • Στην πρώτη στάση του περιπάτου, στον πιθεώνα ανέλαβαν τα ίδια το ρόλο ξεναγού και περιέγραψαν ό,τι έβλεπαν. Είδαν και κατανόησαν τον τρόπο εκσκαφής. Φαντάστηκαν τον πύργο και εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος.

 

  • Η παρουσίαση των αντικειμένων στις προθήκες έγινε με σχολαστικότητα και με την προσπάθεια να θυμούνται αρχαίες ονομασίες, όπως πινάκιο, μυροδοχείο, αμφορέας, πιθάρι. Ταυτόχρονα  γίνονταν αναφορές σε σύγχρονα αντικείμενα. Η υπομονή και το ενδιαφέρον τους ηταν έναυσμα για να τους δείξουμε από κοντά ολοκληρωμένο αμφορέα σε βάση και να συζητήσουμε για το σχήμα και τον τρόπο αποθήκευσής τους. Με αφορμή τους σπόρους έγινε αναφορά στη διαδικασία  ανεύρεσής τους απο το χώμα με το νεροκόσκινο. Ρώτησαν για τη συντήρηση των αντικειμένων και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να βρεθούν τα συνανήκοντα θραύσματα. Κοιτούσαν με περιέργεια φωτογραφίες αγγείων και είδαν από κοντά εργαλεία των συντηρητών.

 

  • Πριν από το επόμενο στάδιο, τα παιδιά έπαιξαν για πρώτη φορά «το παιχνίδι των καρτών». Χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 5 ατόμων και κάθε μια ομάδα στάθηκε μπροστά σε μια βιτρίνα. Δόθηκε από μια κάρτα με φωτογραφία αντικειμένου σε κάθε παιδί.

 

Στόχος ήταν:

α. να εντοπιστεί η θέση του αντικειμένου στη βιτρίνα.
β. να διαβαστεί από τις επεξηγηματικές πινακίδες και να  μνημονευθεί η αρχαία   ονομασία του.

  • Ένα δεύτερο παιχνίδι με κάρτες αντικειμένων πριν και μετά τη συντήρηση έγινε στον εξωτερικό χώρο. Οι εικόνες τοποθετήθηκαν ανακατεμένες σε πίνακα και τα παιδιά καλούνταν να κάνουν το σωστό συνδυασμό των εικόνων.
  • Με μεγάλη ευχαρίστηση ζωγράφισαν στο θέμα τους, δίνοντας συνάμα την     εικόνα πολλών αγγείων.
  • Τελικά, αφού περιέγραψαν τις ζωγραφιές τους (προφορικά και γραπτά), συμμετείχαν ακούραστα σε μια συζήτηση-κατακλείδα, όπου ανέφεραν τις αρχαίες ονομασίες των γύρω περιοχών και των αγγείων. Από την ερώτηση: « τι θα λέγατε σε φίλους σας που βρίσκονται μακριά για όσα είδατε εδώ;» προέκυψε ότι είχαν αναπτύξει αισθήματα περηφάνιας και ενθουσιασμού για την αγροικία και όσα βρέθηκαν γύρω της.

 

Σημείωση : Οι μαθητές της Δ΄ τάξης καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και με τη βοήθεια του δασκάλου τους κατέγραφαν και μελετούσαν στοιχεία από το αρχαιολογικό παρελθόν της περιοχής τους που τους είχαν δοθεί από την ανασκαφέα.

Παράθεση ερωτήσεων Δ΄ τάξης

1.                  Πιστεύετε ότι έχετε ανακαλύψει το Πιερικό Ηράκλειο;

2.                  Σε ποιά σημεία κάνετε ανασκαφές ;

3.                  Από ποια εποχή πιστεύετε ότι έχει κατοικηθεί η περιοχή μας;

4.                  Τι είδους ευρήματα έχουν έρθει στο φως ως τώρα;

5.                  Σε ποιές ιστορικές περιόδους ανήκουν τα κυριότερα ευρήματα;

6.                  Από τα ευρήματα με τί πιστεύετε ότι ασχολούνταν οι κάτοικοι;

7.                  Είχαν επαφές με άλλες ελληνικές πόλεις;

8.                  Πού νομίζετε ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι;

9.                  Έχει βρεθεί κάποιο ιερό;

10.              Πού θα πάνε τα ευρήματα που ανακαλύψατε;

11.              Θα συνεχισθούν οι ανασκαφές και μετά το τέλος των εργασιών της    σιδηροδρομικής γραμμής;

Γεωργία Γκαβανούδη

 

 


ΑΡΙΑΝΝΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

 

Ένα τραίνο, πουλί, σύννεφα, ήλιος και χορτάρι. 
Το τραίνο είναι φορτωμένο
με ένα πινάκιο, ένα λυχνάρι και τρεις μεγάλους αμφορείς. 
Το τραίνο είναι μαύρο. 
Αλλά δεν τρέχει γρήγορα.
Έχει .. μαύρο καπνό.  Και καφέ πουλιά. 
Το κάθε βαγόνι έχει τρεις ρόδες. 
Ο ήλιος έχει βγει.
Εμένα μου αρέσει η ζωγραφιά.

ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ

Ένα τραίνο που περνούσε από τον αρχαιολογικό χώρο ..
ανάμεσα από αμφορείς, πιθάρια, ποτήρια, πιάτα.
Το τραίνο περνούσε μέσα από ένα τούνελ.

Ένα τραίνο σταμάτησε στο χωριό μας. Ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη και πήγαινε για Αθήνα.  Εμείς με τον αδερφό μου κάναμε ποδήλατο και ρωτήσαμε το σταθμάρχη.  Μας είπε ότι μεταφέρει αρχαία.

 

Το τραίνο είχε μέσα μεγάλα κιβώτια που περιείχαν αγάλματα, μαρμάρινες επιγραφές, αγγεία, πιθάρια, πινάκια, αμφορείς, πιάτα, ποτήρια, κοσμήματα (περιδέραια, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, βραχιόλια), νομίσματα, και ακόμη οστά ανθρώπων και ζώων...

ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ 

 

Η Αρχαιολογία είναι ένα μέρος που βάζουν αρχαία πράγματα που βρίσκουνε.  Όμως αυτά δεν είναι δεν είναι όπως ήτανε, γιατί είχαν σπάσει και σκεπάστηκαν από το χώμα πριν από πολλά χρόνια.

Οι εργάτες σκάβουνε κομμάτι - κομμάτι για να ευκολεύονται και να μην σπάσουν αυτά που δεν είναι και τόσο σπασμένα.

ΒΑΓΙΑ ΖΙΩΓΑ

 

Σε οποιαδήποτε τραίνα υπάρχουν διάφορα πράγματα.   Και μέσα σε αυτά τα πράγματα μπορεί να έχει και διάφορα αγγεία. Μερικά από αυτά τα αγγεία είναι το πιάτο, το ποτήρι και το λυχνάρι. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά...

Οι οδηγοί προσέχουν τα αγγεία μήπως σπάσουν. Τα αγγεία με το τραίνο ταξιδεύουν από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Εγώ ζωγράφισα ένα τραίνο που μέσα είχε τρεις μεγάλους αμφορείς.

 

Είχε ήλιο και έξω είχε πολλά δέντρα.  Είχε ωραία μέρα, και ο οδηγός του τραίνου πήγαινε αυτά τα αγγεία από έναν τόπο στον άλλο. 

 

Ο οδηγός δεν έτρεχε πολύ να μή σπάσουν τα αγγεία, γιατί ήταν πολύ αρχαία.  Μέσα στο τραίνο όμως είχε και μερικά πινάκια [πιάτα]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

ΘΕΜΗΣ ΤΖΙΩΛΗΣ 
Βαγόνι με παλιά αγγεία: ένα πιθάρι, ένα πιάτο και ένας αμφορέας
 
ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 
 

Εγώ όλα αυτά … τα φαντάζομαι μέσα σ' ένα μεγάλο τραίνο γεμάτο ….Να τα πάνε αλλού, σε ξένες χώρες, μακριά.
Σ' ένα βαγόνι να έχει αμφορείς, σ' άλλο να έχει πινάκια, σ' άλλο πεσσούς, σ' άλλο βαγόνι λυχνάρια και πάρα πολλά άλλα αγγεία.Όλα μου άρεσαν από εκεί και πιο μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο πύργος και το υπόγειο που ήταν τόσο όμορφα.
Εκεί στην Αρχαιολογία ήταν πάρα πολύ ωραία. 

ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΧΑΡΗΣ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ
ΣΑΝΗ ΗΡΑ
 

 ΜΑΡΙΑ ΖΟΣΙΜΙΔΟΥ  Φαντάζομαι το τραίνο γεμάτο

αρχαία πράγματα, που είναι τρυπητήρια, λυχνάρια
βαρίδια, πιάτα, που στα αρχαία λέγονται πινάκια.

ΜΑΡΙΑ ΖΟΣΙΜΙΔΟΥ

 
ΣΚΙΜΠΙΤΣΚΑΓΙΑΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΟΥ

Μια φορά σε μία περιοχή που σήμερα ονομάζεται <<Τρία Πλατάνια>> είχε περάσει κάποιος άνθρωπος με την οικογένεια του που τον έλεγαν κ. Επαμεινώνδα. Τον κ. Επαμεινώνδα του άρεσε εκείνη η περιοχή και αποφάσισαν να ζήσουν εκεί. ...

Ο εγγονός του κ. Επαμεινώνδα αποφάσισε να φτιάξει πιο μεγάλο σπίτι πιο πολλά αμπέλια και πιο πολλούς δούλους. Και πράγματι έφτιαξε αυτά, που ήθελε. Αργότερα ήρθαν οι βάρβαροι και τα κατάστρεψαν. ......

Και τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν βρει κάποια πράγματα και ψάχνουν να βρουν και άλλα.  

ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΟΥ

ΚΑΝΤΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΗΣ

Ενα τραίνο που πέταξε ένα πιθάρι.

Με λίμνη, δέντρο, βουνά, ουρανό, ήλιο, πιθάρια και λουλούδια, και ράγες για το τραίνο, πινάκια, πιατέλες, ποτήρια και άλλα διάφορα.

[Και ένα μπαούλο με αρχαία που αφησαν οι αρχαιολόγοι και έφυγαν.  Το ξέχασαν δηλαδή.] 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΗΣ

 

Λίγο πιο πάνω από το σχολείο μας έφτιαχναν τούνελ για να περνά το τραίνο, όμως εκεί που έσκαβαν βρήκαν αρχαία.

Έσκαψαν πιο πολύ και βρήκαν ένα από τα πιο μεγάλα σπίτια στην Ελλάδα από τα χρόνια εκείνα. .Όταν πήγαμε εκεί μία κυρία μας πήγε να δούμε και τις αποθήκες.  Μέσα σ' αυτές είχαν αγγεία. Μας είχαν δείξει και ένα πηγάδι όχι πολύ μεγάλο, μικρό. Μετά από λίγο όμως  αντί να βγάζουν νερό, εκεί μέσα πετούσαν τα σκουπίδια τους.  Ο,τι είχαν για πέταμα το πετούσαν εκεί μέσα.

Μετά μας έδειξαν κάτι αγγεία μέσα σε  βιτρίνες και έναν μεγάλο αμφορέα.  ...

Μετά πήγαμε να δούμε πως φτιάχνουν τους αμφορείς που βρίσκουν σπασμένους.  Τους κολλούν, και σιγά -σιγά τους συναρμολογούν και τους  βάζουν σε βιτρίνες και σε τρίκυκλα   

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΗΣ

ΒΙΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Πολύ παλιό τραίνο με διάφορα παλιά αγγεία που έχουν
 βρεθεί από τους αρχαιολόγους μέσα στο χώμα

Σε εκείνο το μέρος που πήγαμε είδαμε πολλά αγγεία.
Και μας είπανε και μια ωραία ιστορία με τον κ. Επαμεινώνδα που είχε πάει σε μία ακατοίκητη περιοχή και έχτισε ένα σπίτι.

Ενας κακός λαός τους κατέστρεψε τα πάντα. Όμως το σπίτι ξαναφτιάχτηκε αλλά τα χωράφια δεν μπορούσαν να ξαναγίνουν ξανά.  Μετά από πολλά χρόνια ήρθαν οι Ρωμαίοι και το έκαψαν.  Τότε εγκαταλείψανε το σπίτι, και εκείνο άρχισε να διαλύεται, να πέφτουν κεραμίδια και να σπάνε τα διάφορα αγγεία που υπήρχαν μέσα στο σπίτι που κάηκε από τους
Rωμαίους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΥΡΕΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Όταν φτάσαμε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μας υποδέχτηκε μια συντηρήτρια έργων τέχνης. Είχε αναλάβει το ρόλο της ξεναγού.
Mετά μας έδωσε τα βιβλία που είχαν ένα παραμύθι που μιλούσε για έναν άνθρωπο που πήγε να χτίσει ένα μικρό και όμορφο σπίτι για να ζήσει με την οικογένεια του. Ο εγγονός του πήγε να πολεμήσει σε μία ομηρική εκστρατεία που ήταν ο Αλέξανδρος.  Όταν γύρισε ο εγγονός του, το χάλασε και έφτιαξε ένα πάρα πολύ μεγάλο και ωραίο σπίτι.  A
υτό το σπίτι ήταν φανταστικά μεγάλο και ωραίο,  είχε τα πάντα μέσα.
Αυτή η επίσκεψη είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω πάει με το σχολείο μου. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

 

Αυτό που με εντυπωσίασε στην Αρχαιολογία ήταν ότι όλα ήταν στο χώμα.  
Μα και οι Άνθρωποι αυτοί που δούλευαν και  τα βγάζαν προσεκτικά.  Τα αγγεία που ήταν κάτω από το χώμα μερικά ήταν ολόκληρα και από μερικά λείπανε κομμάτια.   Εβρισκαν κομμάτια που ήταν χαλασμένα και οι αρχαιολόγοι τα κολλούσαν και τα καθάριζαν.
Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι έβγαζαν κομμάτια από το χώμα και έπρεπε να τα κολλάν κομμάτι κομμάτι.
Και έβγαζαν από το χώμα καρπούς από τις ελιές. 
Κι εγώ δεν ξέρω πως τα βρήκαν κάτω από το χώμα.
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΣΙΔΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΣΙΔΟΥ

Ένα τραίνο που επάνω είχε ένα λυχνάρι, ένα τρυπητό, έναν ασκό.........αγνύθες, σφονδύλια, ρόκες [εξαρτήματα αργαλειού]
Το τραίνο ήταν όμορφο τραίνο, κόκκινο, κίτρινο και μπλε.  Τα πουλιά ήταν μαύρα,  Ο ουρανός ήταν μπλε και ο ήλιος κίτρινος.
Τα χόρτα ήταν πράσινα και τα λουλούδια κόκκινα.  Οι γραμμές ήταν καφέ.  Τα σύννεφα ήταν γκρι.
Ζωγράφισα πάρα πολλά πράγματα.

Εγώ είδα ένα τραίνο με αρχαία πράγματα.
Το τραίνο σταμάτησε για μια ώρα για να κατεβάσει τα αγγεία. Κατέβασε τα πινάκια, τα ποτήρια, τα λυχνάρια.
Τώρα στον αρχαιολογικό χώρο είναι όλα καταστραμμένα, ο πύργος η αποθήκη.
Τώρα οι αρχαιολόγοι σκάβουν για να βρουν αυτά που καταστράφηκαν. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΚΙΜΠΙΤΣΚΑΓΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ

Μία μέρα είδα στον σταθμό να φορτώνουν κάτι πράγματα πάνω στο τραίνο και εγώ τους ρώτησα -Τί φορτώνετε πάνω στο τραίνο?
Και μου είπαν   -Φορτώνουμε αρχαία αγγεία.
Και μία μέρα είδα ένα τραίνο να περνάει με αγγεία.
Ήταν πολύ όμορφα. Πάνω έγραφαν κάτι καρτέλες τι ήταν αυτά τα αγγεία. 
Μου άρεσαν πολύ και δε θα τα ξεχάσω. Ήταν ίδια με τα αγγεία που είδαμε σήμερα στην Aρχαιολογία και μου άρεσαν πολύ.
Στην Aρχαιολογία, εκεί μας είπαν την ιστορία και μου άρεσε πάρα πολύ. Και δε θα τη ξεχάσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ

 

Σήμερα Δευτέρα, πήγαμε το πρωί σχολείο.

Αφού συγκεντρωθήκαμε όλα τα παιδιά μαζί με τον δάσκαλό μας ξεκινήσαμε για τον αρχαιολογικό χώρο. Όλοι χαρούμενοι και με πολύ ενδιαφέρον προχωρούσαμε βιαστικά. Όταν φτάσαμε μας δέχτηκαν με ευχαρίστηση και συστηθήκαμε.  Σε λίγο μας έδειξαν πως σκάβουν και βρίσκουν διάφορα αντικείμενα. Μετά τα καθαρίζουν και τα βάζουν στις βιτρίνες.  Στη συνέχεια μιλήσαμε και ζωγραφίσαμε
Αργότερα πήραμε τον δρόμο για το σχολείο κουρασμένοι αλλά γεμάτοι εντυπώσεις.

χαρησ τζουβαρασ

 

Εμένα μου έκανε εντύπωση η αποθήκη και τα αγγεία.
Όμως πιο πολύ μου άρεσε το λυχνάρι, τα πιατάκια, και τα ποτηράκια
Εγώ ζωγράφισα ένα αρχαίο τραίνο που είχε αρχαία πιατάκια, ήλιο, βουνό θάλασσα
Είδαμε ένα κάστρο, μια αποθήκη, τα αρχαία αυτά.
Όλα μου άρεσαν Όλα.   

ελισσαβετ σαμαρτσιδου

 

ΚΑΝΤΑΡΑ ΜΑΡΙΑ

 

 

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα - Β Τάξη

Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ  
Ενα τραίνο με αρχαία
Χόρτα, γραμμή.  Αρχαίο πιάτο, αρχαίο βάζο,
αρχαίο ποτήρι.  Ουρανός, ήλιος.
 

Β Τάξη

24/5/2000

15 μαθητές του πρώτου τμήματος

     Διάρκεια προγράμματος 9:00-11:40π.μ.

 

  • Η αφήγηση γινόταν με περισσότερες λεπτομέρειες. Τα παιδιά παρατηρούσαν τις εικόνες και καλούνταν να τις περιγράψουν× κάθε περιγραφή ήταν νέα ώθηση στην αφήγηση. Ήταν προσεκτικά και είχαν ελάχιστες απορίες σχετικά με την «αρχαία οικογένεια». Θυμούνταν την αρχαία ονομασία του τόπου (Φίλα) και την επαναλάμβαναν.

 

  • Κατά την ξενάγηση άκουγαν με προσοχή για τον αποθηκευτικό χώρο. Περπατούσαν με σχετική ευταξία.

 

  • Πρόσεχαν και κατανοούσαν τη λειτουργικότητα των αντικειμένων. Επηρεάστηκαν και ζωγράφισαν πολλά απο αυτά. Έγινε αναφορά στη διαδικασία συντήρησης των αντικειμένων και είδαν σχετικό φωτογραφικό υλικό.

 

  • Στη ζωγραφική ήταν αρκετά επικεντρωμένα στο θέμα τους. Φάνηκε  ότι μνημόνευσαν πολλά σχήματα αγγείων: αμφορείς, πιθάρια, νόμισμα, ζάρι, δρεπανάκι, αγνύθα.  Συχνά τα αγγεία τοποθετούνταν πάνω σε γραμμή-«ράφι».

 

  • Πριν  από τη γενικότερη συζήτηση κάθε παιδί «διάβαζε» την εικόνα που είχε φτιάξει και έκανε μόνο του σχόλια. Από τη συζήτηση ήταν εμφανές ότι κατανόησαν το μέγεθος του σπιτιού και τη μοναδικότητά του ως προς αυτό. Με αφορμή την ερώτηση « ποιο αντικείμενο σας θυμίζει τι ;» ανέφεραν τα εξής: τον αμφορέα ως στάμνα , τα πινάκια ως πιάτα , τους σκύφους ως ποτήρια. Κατόπιν τονίστηκε η ομοιότητα των βασικών αναγκών για όλους τους ανθρώπους ανά τους αιώνες, ώστε να μειωθεί η απόσταση από τον αρχαίο άνθρωπο. Έγιναν, επίσης, συνδυασμοί όπως: λυχνάρι-Αλλαντίν, πιθάρι-Διογένης.

 

 

Παράθεση ερωτήσεων πρώτου τμήματος Β’ τάξης.

1. Τι έβαζαν μέσα στα πιθάρια;

2. Γιατί είχαν τον πύργο;

3. Τι έριχναν μέσα στο λάκκο;

4. Που τα βρήκαν αυτά τα κεραμίδια;

5. Τι έβαζαν μέσα  στο αγγείο με τις τρύπες (ηθμό);

6. Γιατί το νόμισμα είναι πράσινο;

7. Τι έβαζαν μέσα στα μικρά αγγεία;

8. Που θα πάνε όλα αυτά τα αγγεία;

9. Γιατί σκάβουν αργά και έχουν και σκουπάκια;

 

Β Τάξη

25/5/2000

14 μαθητές του δεύτερου τμήματος

   Διάρκεια προγράμματος 8:40-11:20πμ.

 

  • Κατά την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά παρουσίασαν εξ΄ αρχής ενδιαφέρον  και ζητούσαν να επεξηγούν τα ίδια τις εικόνες.

 

  • Στην ξενάγηση κατανόησαν αμέσως τη χρήση της αποθήκης και του πύργου, τα  οποία θαύμασαν ιδιαίτερα.

 

  • Στον χώρο των βιτρινών  εντυπωσιάστηκαν από τις αγνύθες και τον τρόπο με τον οποίο εκτίθενται καθώς και τα λυχνάρια. Όντας δίπλα στον εργασιακό χώρο των συντηρητών ρωτούσαν για τη δουλειά τους και τους δίνονταν πληροφορίες τόσο προφορικά όσο και μέσω φωτογραφιών (ζήτησαν επεξηγήσεις για τη συντήρηση νομισμάτων).

 

  • Στο στάδιο της ζωγραφικής τα παιδιά θεώρησαν το θέμα δεσμευτικό και    αποφάσισαν να ακολουθήσουν πιο ελεύθερα το δρόμο της απόδοσης    αγγείων.   Έτσι είδαμε αμφορείς και πιθάρια διακοσμημένα , νομίσματα, ακόμη και αγγείο  με σπόρους.

 

  • Τελικά, με πολύ άνεση και ευχαρίστηση τα παιδιά έδειξαν το καθένα τη ζωγραφιά του και έλαβαν θετικά τα μηνύματα για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον τόπο τους.

 

Παράθεση ερωτήσεων δεύτερου τμήματος Β΄ τάξης

 

1.          Γιατί χρησιμοποιούσαν το μεγάλο λάκκο και γιατί τον είχαν κοντά στο σπίτι τους ;

2.          Γιατί είχαν την εστία στο κέντρο του δωματίου τους;

3.          Γιατί τα λυχνάρια ήταν τόσο μικρά;

4.          Γιατί τα πιθάρια τα έφτιαχναν τόσο μεγάλα;

5.          Γιατί τα νομίσματά τους ήταν τόσο μεγάλα;

6.          Τι ήταν οι πεσσοί;

7.          Τι ήταν οι αγνύθες;

8.          Τί λέγονται μυροδοχεία;

Γεωργία Γκαβανούδη

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Σιδηροδρομικές γραμμές, ο πιθεώνας.
 

ΕΛΕΝΗ ΚΕΒΡΕΚΙΔΟΥ

Οι αρχαιολόγοι  μας έδειξαν πολλά αρχαία πράγματα όπως τις αγνίθες που έβαζαν στο αργαλειό  οι γυναίκες  παλιά,  τα πιάτα που τρώγανε και τα  ποτήρια που έπιναν νερό,  κρασί κ.α.  Μας έδειξαν πολύ μεγάλα πιθάρια που τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες βάζοντας μέσα κρασί, λάδι, ελιές, σιτάρι και διάφορους σπόρους.

 

Έίδαμε τους τοίχους απ' τα σπίτια που μένανε  και τα κεραμίδια που πέσανε από τις στέγες των σπιτιών.  Επίσης μας έδειξαν και διάφορα νομίσματα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή. Μας έδειξαν και παλιά  εργαλεία που βρέθηκαν στην ανασκαφή.  Ακόμα μας έδειξαν και διάφορα πήλινα αγγεία  και διάφορους αμφορείς.

 

Έτσι πήραμε μια ωραία εικόνα για το πώς ζούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

 

ΕΛΕΝΗ ΚΕΒΡΕΚΙΔΟΥ

 

ΚΟΥΤΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΓΑΘΗ ΖΗΣΑΪ 
Τραίνο με αρχαία: πιθάρι, ηθμός, μαχαιράκι, δρεπανάκι

Κρίμα που έφυγε, αυτό εμένα δε μου άρεσε.
ΑΓΑΘΗ ΖΗΣΑΪ

 

Μου έκανε εντύπωση το πολύ μεγάλο σπίτι...
Πολύ εντύπωση μου έκανε ένα πιάτο με μια υπογραφή. ..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΠΙΕΣ

Εμένα μ’ άρεσε πιο πολύ απ' όλα ένα κεφάλι από άγαλμα μικρό. 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ

Μας έδειξαν πως έπλεναν τα αρχαία. 
Μας έβαλαν να     ζωγραφίσουμε ένα τραίνο και αρχαία. 
Τα αρχαία δεν τα πετύχαμε όλοι και τόσο καλά.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ

ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ 
Οι σιδηροδρομικές γραμμές, ο πιθεώνας

Και στο τέλος - τέλος μας ρωτούσαν τι μας εντυπωσίασαν.   
Εγώ είπα οι αρχαιολόγοι που έπλεναν και σκάλιζαν τα αρχαία. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Μια μέρα πήγαμε σε έναν αρχαιολογικό χώρο.   Εκεί μας ξενάγησαν. Είδαμε πολλά πράγματα: προθήκες, πιθάρια, αμφορείς, τα θεμέλια ενός σπιτιού κ.α.  Στο τέλος ζωγραφίσαμε ένα τραίνο και αυτά που είδαμε. Εκεί που πήγα πέρασα πολύ ωραία.
Όταν γυρνούσαμε ακούσαμε το κελάηδημα ενός πουλιού. 
ΣΑΒΒΙΝΑ

ΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΥΤΟΪΤ 

Χθες πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο.  Εκεί είδαμε ένα χελιδόνι που έπαιρνε λάσπη για να φτιάξει τη φωλιά του.   Όταν πήγαμε είδα ένα σπίτι ξύλινο. Μέσα είχε εργάτες που καθάριζαν πέτρες.  Μας είπαν μια ιστορία για έναν Επαμεινώνδα που ακολούθησε τον Αλέξανδρο στην Ασία.  Τους ρωτήσαμε ερωτήσεις για να ξέρουμε και εμείς.
Είχαν δύο σκυλιά και μας τρόμαζαν. 
ΝΤΙΝΟΣ.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ
 

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΣΑΒΒΙΝΑ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΒΑΓΕΝΑ

 
ΡΟΔΟΥΛΑ ΓΟΥΛΑΡΑ
Τραίνο και από κάτω αμφορείς, ζάρι, πινάκια

Σήμερα πήγαμε με την τάξη μου στην Αρχαιολογία.     Η διαδρομή ήταν πολύ ευχάριστη.  Όταν φτάσαμε καθίσαμε σε κάτι τραπεζάκια. Εκεί η κυρία Γεωργία μας είπε ένα παλιό παραμύθι με  έναν Βασιλιά και την οικογένεια του.    Μετά  πήγαμε σε ένα μεγάλο σπίτι  που ήταν  γκρεμισμένο και είδαμε μόνο τα δωμάτια.    Είδαμε την αποθήκη με τα μεγάλα τα πιθάρια  που εκεί έβαζαν τα τρόφιμα τους.   

Σε ένα τετράγωνο μικρό τοίχο άναβαν φωτιά και έκαναν το φαγητό τους.    Μας είπαν ότι κοντά στο σπίτι υπήρχε ένας πύργος και από εκεί κοιτούσανε αν ερχόταν οι εχθροί. Όταν τους έβλεπαν να έρχονται αυτοί  κρυβόταν  μέσα σ' αυτό.  Επίσης στο σπίτι αυτό υπήρχαν πολλοί υπηρέτες.   

Επειδή δεν υπήρχαν τότε σκουπιδοτενεκέδες έσκαβαν έναν μεγάλο χώρο και εκεί έριχναν τα σκουπίδια τους.     Είδαμε πολλά σπασμένα χερούλια από κανάτες,  ποτήρια.

Οι γυναίκες στα παλιά τα χρόνια κεντούσαν ρούχα, χαλιά, τραπεζομάντιλα και άλλα.  Όλα αυτά τα έκαναν με τον αργαλειό.   Η αρχαιολόγος μας έδειξε βάζα που τα χρησιμοποιούσαν για να βάζουν κολόνιες.    Μας έδειξαν κοσμήματα και νομίσματα  που από την μία μεριά είχαν τον βασιλιά και από την άλλη  άλλα πολλά σχέδια.  Μέσα σ΄  ένα πιάτο υπήρχαν  κουκούτσια από ελιές και αμπέλια.   

Μετά πήγαμε και ζωγραφίσαμε αρχαία  πράγματα που είχαμε δει.

 

Η εκδρομή αυτή θα μου μείνει αξέχαστη  γιατί έμαθα πώς ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΠΟΥΝΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΠΟΥΝΑ
Μια κανατα με πολλα χρωματα.  κοκκινο, μπλε και πρασινο. 
Εχει στη μεση ενα τριανταφυλλο.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΡΩΔΗΣ 
Οι σιδηροδρομικές γραμμές με κάρβουνα. 
Το αρχαίο σπίτι.  Ο πιθεώνας

Εχθές στον αρχαιολογικό χώρο μου έκανε εντύπωση πώς έσκαβαν,  πώς ήταν τα  αρχαία πριν πολλούς αιώνες. Μου άρεσαν πολύ οι προθήκες και το σπίτι που τα είχε όλα αυτά,

.....Μου άρεσε πολύ το σπίτι του Κύριου Επαμεινώνδα.
Μου άρεσαν πολύ και οι ζωγραφικές  όλων των φίλων μου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΡΩΔΗΣ

ΚΟΥΡΙΑΤΗ ΕΥΗ
ΠΕΤΡΑ ΡΟΤΖΙΟΥ  Ενα βάζο, ένας αμφορέας, ένα πιθάρι, μία κούπα και ήλιος
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΥ
 

Έκανα νομίσματα και ένα σπασμένο κανατάκι.   Ένα  πιθάρι και πιάτα. 
Αυτά που ζωγράφισα ήταν παλιά. 
Μ΄
αρέσουν τα παλιά αρχαία.  Μ΄ αρέσουν να τα διαβάζω πολύ.
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΥ.

 
ΜΑΡΙΑ

Μετά πήγαμε και μας έδειξαν τα αρχαιολογικά. Μας έβγαλαν και έξω να δούμε πώς μαγείρευαν, πώς κοιμόντουσαν κ.τ.λ. ....
Δεν είχανε φορτηγό για να τα παίρνει [τα σκουπίδια] γι αυτό έσκαβαν και τα πετούσαν. Αλλά τα σκέπαζαν.
Αυτά που πετούσαν δεν ήταν σκουπίδια.  Ήταν πιάτα, κούπες και άλλα πολλά. 
ΜΑΡΙΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ  ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 
Οι σιδηροδρομικές γραμμές.  Το αρχαίο σπίτι με αγγεία 

Εχθές με την τάξη μου πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί κάθισα σε κάτι θρανία και μας έδωσαν ένα βιβλίο. Όταν τα είδαμε μας είπαν ένα παραμύθι...
Όταν φύγαμε ζωγραφίσαμε πεταλούδες. 
ΣΩΤΗΡΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΙΩΓΑ
Ενα τραίνο με αρχαία μέσα και έξω: ζάρι, σκύφος,
αγγείο με κρασί, νομίσματα
 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΙΩΓΑ

Χθες με την τάξη μου πήγαμε να δούμε αρχαία χρόνια.  

Τα αρχαία χρόνια ήταν καλύτερα γιατί ήταν όμορφα εκεί.
Είδαμε και μικρά διαμάντια εκεί που πήγαμε να δούμε αρχαία χρόνια.
Είδα και ένα μενταγιόν. Μερικές στάμνες ήταν σπασμένες. 
Οι αρχαιολόγοι τα καθάριζαν για να γίνουν όμορφα. ....
ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΙΩΓΑ

ΧΡΥΣΑΥΓΗ   ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ 
Εγώ ζωγράφισα πιθάρι και κοντά στο πιθάρι  έχω ζωγραφίσει  πέτρες

Πηγαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο σκεφτόμουνα τι θα έβλεπα. 
Φανταζόμουνα θα έβλεπα τους ανθρώπους της  παλιάς εποχής. Να κινούνται  όπως τότε.  
ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΝΤΕΡΛΗΣ

ΒΑΓΙΑ ΔΗΜΟΥ 
Ένα τραίνο και τριγύρω αρχαία: λυχνάρια, ζάρι,
κεφάλι ειδωλίου, δρεπανάκια, σκύφοι, πινάκια

Εχτές που πήγαμε σε ένα αρχαιολογικό, χώρο μου έκανε εντύπωση ένα πολύ μεγάλο σπίτι που ήταν πριν από πολλά χρόνια. Περνώντας οι κακοί  το είχαν διαλύσει δύο φορές . 
ΒΑΓΙΑ ΔΗΜΟΥ

ΧΑΡΗΣ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ

Εγώ στο χαρτί μου ζωγράφισα ένα τραίνο που έχει ξεκινήσει με πολλούς ανθρώπους και φεύγουν.
Από κάτω έχει λουλουδάκια και ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, και ο ήλιος ζεσταίνει τη γη. 
Ο ουρανός είναι γεμάτος από καπνούς του τραίνου. 
Ο ουρανός έπειτα είναι γεμάτος από πουλιά.
Το τραίνο μου είναι χρώμα μαύρο.
ΧΑΡΗΣ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ

 

ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΝΤΕΡΛΗΣ
Αυτό το τραίνο έχει αρχαία και τα πηγαίνει
στον αρχαιολογικό χώρο 

Σήμερα το πρωί πήγαμε μία εκδρομή με την τάξη μου. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί με τα πόδια και πήγαμε στην Αρχαιολογία. Πήραμε ένα μπουκαλάκι νερό και ένα καπελάκι μαζί μας για να μη μας καίει ο ήλιος.
Καθίσαμε και μία κυρία μας διάβασε ένα βιβλίο για τα αρχαία.
Μετά μας πήγαν και μας έδειξαν πιθάρια, γκρεμισμένα σπίτια και αρχαίες πέτρες. ...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ
Τραίνο με αρχαία.  Κάτω από το τραίνο αρχαίες πέτρες και χόρτα. 
Μέσα στο τραίνο αρχαία πιάτα, αρχαίες πέτρες, και πολλά άλλα αγγεία.

Μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση όλος ο χώρος και τα  διάφορα αντικείμενα που υπήρχαν εκεί.  Υπήρχαν παλιά κεραμίδια,  μεγάλα πήλινα πιθάρια  που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για διάφορες δουλειές, και μεγάλες σιδερένιες βελόνες που είχαν για να ράβουν. 
Επίσης υπήρχαν παλιά λυχνάρια,  μισοσπασμένα βάζα και κούπες,  αρχαία δοχεία και πολλά απομινάρια από τα πιάτα και τα ποτήρια  που χρησιμο-ποιούσαν.
Εντύπωση μου έκανε και ένας χώρος που τον είχαν για να πετάνε τα σκουπίδια.  
Αυτά είδα στην Αρχαιολογία,  και μου κάνανε πάρα πολύ εντύπωση. 
Επίσης μου άρεσε πολύ η δουλειά από όλους που εργαζόταν  εκεί. 
ΠΕΤΡΟΣ

Εγώ σήμερα μόλις πήγα στο σχολείο ήθελα με χαρά να δω τον αρχαιολογικό χώρο. Μόλις φτάσαμε εκεί, γνωριστήκαμε με τους αρχαιολόγους.
Μετά μας είπαν μια πολύ ωραία ιστορία που εμένα μου άρεσε παρα πολύ.
Μετά από λίγη ώρα πήγαμε και είδαμε το παλιό και χαλασμένο σπίτι.  
Είδαμε τα μεγάλα πιθάρια, δηλαδή εκεί που βάζαν το κρασί, της ελιές, το λάδι, και άλλα πολλά.  Είδαμε ένα τετράγωνο και ψηλό πράγμα που εκεί βάζαν φωτιά και έφτιαχναν τα φαγητά τους. Εκεί είδαμε μια τεράστια τρύπα. Αυτή η τρύπα φτανει περίπου τα 7 μέτρα και λένε ότι κοντεύουν να βρούνε νερό...

ΤΖΕΝΗ ΣΠΑΘΑΡΗ

 

 

Χτες το πρωί που πήγα στο σχολείο, πήγαμε εγώ και οι μαθητές μου κάπου που είχε πολύ αρχαία πράγματα. ...
Είχε κάτι λυχνάρια που έβαζες μέσα στην τρύπα λάδι και έβγαινε μια κλωστούλα,  της έβαζες φωτιά και έφεγγε. 
Είχε κάτι πιθάρια που έβαζαν μέσα κρασί,  λάδι, τρόφιμα και άλλα πολλά. 
Είχε πολλούς αμφορείς σπαμένους, πολλά πιάτα, σχέδια από αγγεία και άλλα. Είχε ένα μεγάλο λάκο που έριχναν μέσα τα σκουπίδια...

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ